Municipiul Hunedoara este situat la poalele Munților Poiana Ruscă, în zona confluenței râului Cerna cu pârâul Zlaști, la o altitudine medie de 255 m față de nivelul mării. Hunedoara este cel mai mare oraș din județul Hunedoara, situat în partea centrală a acestuia și se întinde pe o suprafață de 97 km², ocupând circa 2% din suprafața județului cu același nume.

Coordonatele geografice ale municipiului sunt: 45°46'11" latitudine nordică și 22°55'13" longitudine estică. Arealul municipiului este mărginit la nord de comuna Peștișu Mic și municipiul Deva (la 19 km distanță), la est de orașul Călan, la sud de comuna Teliucu Inferior, la sud-vest de comuna Ghelari, la vest de comuna Lelese și la nord-vest de comuna Cerbăl.

În teritoriul administrativ al municipiului Hunedoara sunt cuprinse: localitatea componentă Răcăștia și satele aparținătoare: Groș, Boș, Hășdat și Peștișu Mare.

Orașul este străbătut de drumul județean DJ 687 Sântuhalm - Hunedoara, care face legătura cu drumul european E7, precum și de drumuri județene care fac legătura între Hunedoara și Călan, respectiv Hunedoara și Hațeg. Numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale Hunedoara este de circa 73.000.

Istoric

Potrivit mărturiilor arheologice, zona Hunedoarei are o istorie îndelungată, fiind locuită neîntrerupt încă din Paleoliticul Mijlociu (120 000-30 000 î. H.).

Denumirea de Hunedoara apare pentru prima dată în documentele din anii 1265 și 1276 în legătură cu arhidiaconatul de Hunedoara, o structură ecleziastică, subordonată Episcopiei Transilvaniei.

În anul 1278, Hunedoara este menționată în legătură cu lista de decimă papală, localitatea fiind considerată, alături de Deva, Haţeg și Sântămăria-Orlea, printre cele mai importante aşezări din arhidiaconatul de Hunedoara. În acea vreme, comitatul Hunedoarei a fost o unitate administrativă cuprinsă în Voievodatului Transilvaniei, parte a Regatului Ungariei. Așadar, documentele plasează Hunedoara printre cele mai vechi localități din Transilvania.

La 18 octombrie 1409, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, dăruiește domeniul Hunedoarei lui Voicu și familiei sale, drept recunoaștere a meritelor militare. În vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, cetatea de piatră aferentă domeniului a fost transformată într-un superb castel alcătuit dintr-o serie de construcții civile și militare realizate în stil gotic târziu.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, fiind considerat totodată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, datorită includerii lui în Top 10 destinații de basm din Europa.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea, de Ioan de Hunedoara, care transformă radical o cetate de piatră datată în secolul al XIV-lea. Construcția a cunoscut în ulterior numeroase transformări, servind de-a lungul timpului drept punct strategic, reședință nobiliară și centru administrativ al domeniului.

Cele mai semnificative construcții ale Castelului sunt: Palatul gotic ce cuprinde Sala Cavalerilor și Sala Dietei, Turnul Buzdugan, Capela, Loggia Matia, Galeria și Turnul Nje Boisia.

În curtea castelului, alături de capelă, se află o fântână adâncă de 28 de metri. Conform legendei, aceasta ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor găsi apă. La finalizarea lucrării, prizonierii au fost executați, unul scriind pe marginea fântânii cuvintele: Apă ai, inimă nu ai.

În timp, după ce a fost folosit în mai multe scopuri, Castelul a fost restaurat, ambientat și deschis spre vizitare.

În a doua jumătate a secolului XX și mai ales după 1989, aici s-au filmat mai multe producții cinematografice (filme artistice, documentare și clipuri publicitare). Actori celebri, precum Nicolas Cage, Ben Kingsley, Michael Madsen, Aaron Eckhart sau Jeffrey Dean Morgan au filmat aici.

În anul 2016, Castelul Corvinior a fost vizitat de peste 300 de mii de turiști din toate colțurile lumii. Castelul Corvinilor a depăşit la finalul lunii septembrie 2017 pragul de 300.000 de turiști.

Obiective turistice în municipiul Hunedoara

Castelul Corvinilor nu reprezintă singura atracție a orașului de pe malul Cernei. Mai vechi sau mai noi, există și alte obiective care îl invită pe călător la o incursiune în istorie sau la petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut.

Fortificația de pământ de pe Dealul Sânpetru este situată în imediata apropiere a Castelului Corvinilor. Această cetate, de formă ovală, plasată la confluența râului Cerna cu pârâul Zlaști, închide accesul către zonele bogate în fier ale Munților Poiana Ruscă, fiind probabil centrul comitatului Hunedoarei. În general, se admite că limita superioară de funcționare a cetății este contemporană cu a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

Fortificația medievală timpurie suprapune parțial o așezare fortificată din epoca dacică, datată în perioada cuprinsă între secolele II î. H. – I î. H. Cercetări arheologice mai vechi au descoperit o necropolă în apropierea cetății, în punctul Răcăștia - Dealul Comorii (Kincses-hegy), datată în secolul al XI-lea, iar urme ale unei așezări civile au fost de curând identificate la Hunedoarapunctul Grădina Castelului.

Centrul vechi al Hunedoarei cuprinde un ansamblu architectonic realizat în perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului XX.

Primăria municipiului Hunedoara, situată în Centrul Vechi al urbei, a fost ridicată între anii 1935-1937. Cele 48 de camere ale Palatului administrativ al oraşului Hunedoara au fost folosite de mai multe instituții publice. La subsolul clădirii a funcționat arestul Comisariatului de Poliție Hunedoara, iar Comisariatul, Judecătoria Hunedoara și Pretura Plășii au închiriat cele 24 de încăperi de la parter, în timp ce sediul și birourile Primăriei Hunedoara se aflau la etaj. Palatul administrativ, realizat în stil neoromânesc, are forma literei "H" și reprezintă o bijuterie arhitectonică a acelor vremuri.

Primul primar român al Hunedoarei este George Dănilă. El a condus Hunedoara timp de patru decenii, din 1872 și până în 1912. În această perioadă, municipiul de pe Cerna a cunoscut o dezvoltare notabilă. Au fost construite Uzinele de Fier, iar Castelul Corvinilor a fost restaurat integral. După Revoluția din 1989 primul primar al Hunedoarei a fost Ioan Marcu, urmat apoi în 1990 de Viorel Doda. În urma alegerilor din 1992 a devenit primar Remus Mariş, care a fost reales până în anul 2004, după care au urmat, în 2004 Nicolae Schiau, din anul 2008 şi până în 2012 Ovidiu Hada, din anul 2012 și până în anul 2016 a fost primar Arion Viorel, iar în 2016 a fost ales ca primar al municipiului Hunedoara Dan Bobouțanu.

Biserica cu hramul Sfântul Nicolae este una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din ținutul Hunedoarei, fiind construită din piatră în anul 1458, cu aprobarea lui Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara. Este amplasată în apropierea Castelului Corvinilor, pe locul unei biserici de lemn ce a fost distrusă din inițiativa călugărului catolic Ioan de Capistrano. Având elemente de factură bizantină și influențe gotice, biserica a fost transformată în anul 1634, când s-a adăugat pronaosul și s-a ridicat o cupolă susținută de patru stâlpi centrali. În 1827 a fost construit pe latura de vest turnul-clopotniță. Pictura este datată în anul 1654, iar deasupra ușii se găsește o inscripție care pomenește zugrăvirea bisericii.

Biserica ortodoxă din Centrul istoric al Hunedoarei impresionează prin frumusețea ei. Planul bisericii a fost întocmit de arhitectul Dumitru Ionescu - Berechet din București. Biserica cu hramul "Sfinții împărați Constantin și Elena", actuala biserică parohială a Parohiei Ortodoxe Hunedoara III, a fost ctitorită de deputatul liberal Constantin Bursan pe un teren donat de familia Chirca din Hunedoara, în centrul vechi al oraşului. Construcția a fost demarată în anul 1939 și finalizată în anul 1946. Târnosirea ei a avut loc la data de 14.10.1947, de către Mitropolitul Ardealului ÎPS Nicolae Bălan. Stilul arhitectonic este unul pur bizantin, în formă de cruce, cu patru turle și cupolă centrală. Construcția este din beton și cărămidă, exteriorul acoperit cu placaj de piatră de trahit, la soclu, iar fațada cu piatră de Banpotoc. Biserica a fost acoperită cu tablă aramată, iar crucile au fost placate cu aur de 14 carate. Pentru pardoseala bisericii s-au folosit dale de marmură din cariera satului Alun, din Ținutul Pădurenilor. Clădirea este înscrisă pe lista monumentelor de arhitectură cu numărul HD-II-m-B-03345.

Biserica Reformată a fost ctitorită în anul 1644 de Péter Bethlen, nepot al principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen. Ea este amplasată în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor. Este o biserică cu plan patrulater, o mixtură de elemente din stilul renascentist și cel baroc. Foarte valoroase sunt blazoanele pictate ale familiei Bethlen, plasate deasupra intrărilor în edificiu.

Turnul-clopotniță este amplasat deasupra intrării situate pe latura de vest și este de factură barocă. În interiorul acestui monument istoric se află amplasată o impresionantă orgă care datează din 1882, fiind achiziționată în anul 1910 de la vechea biserică romano-catolică.

Facultatea de Inginerie Hunedoara și-a început activitatea în anul 1990, prin transformarea Institutului de Subingineri, care funcționa aici încă din anul 1970. Ordinul Ministerului Învățământului nr. 7751/1990 aprobă organizarea învățământului superior de lungă durată (ingineri 5 ani) la Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Activitatea de cercetare a cadrelor didactice din facultate este recunoscută de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, prin aprobarea înființării la Facultatea de Inginerie din Hunedoara a Centrului de cercetare "Optimizări în industria materialelor".

Grădina zoologică este situată pe strada Pădurii, la limita ariei protejate "Pădurea Chizid", și este administrată de Primăria municipiului Hunedoara. Functioneaza ca expozitie permanenta in aer liber de pasari, mamifere si reptile. Activitatea Gradinii Zoologice se desfasoara pe o suprafata de 29.000 mp din care aproximativ 600 mp sunt ocupati de custi si voliere care adăpostesc peste 130 de exemplare.

Bazinul de înot este un serviciu public care cuprinde două bazine moderne, unul de 25 m cu 6 culoare (având adâncimea de 1,90 m și temperatura apei de 29°C), iar celălalt cu o lungime de 15 m (cu adâncimea de 1 m și temperatura apei de 33°C). Sauna și sala de fitness completează acest ansamblu care poate fi folosit pentru relaxare, dar și pentru desfășurarea activităților sportive.

Complexul de Agrement "Corvina" – noul amplasament din municipiul Hunedoara a fost inaugurat în 2015. Acesta are o suprafață de peste 10.000 m2 , un bazin pentru copii, tobogane, teren de volei, jacuzzi și bar.

 

 
Stema oraşului în perioada interbelică